Op de derde maandag van april wordt Patriot’s Day gevierd in Massachusetts. Het is van onze eerste feestdagen in de VS, en we willen deze dag graag beleven als échte Amerikanen. We gaan uit van het clichébeeld van een Amerikaans feest: vettige hotdogs, opzichtige parades, God bless America –speeches en bovenal een overdaad aan Amerikaanse vlaggen. We gaan op zoek naar de geschikte activiteit, en Thomas hoort via een van zijn collega’s dat er in de buurt “War reenactments” plaats vinden: de eerste veldslag van de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog wordt volledig nagespeeld. Jaarlijks komen duizenden mensen kijken hoe wannabe-soldaten zich in een rood-wit kostuum hijsen om te kunnen sterven voor het vaderland en achteraf tóch mee te kunnen gaan barbecueën. Jammer genoeg is het slagveld niet te bereiken met het openbaar vervoer, en begint de show om 5:30 ’s morgens. Uiteindelijk beslissen we om gewoon in Boston te blijven waar de jaarlijkse Boston Marathon gehouden wordt. Het is de oudste marathon ter wereld, en er loopt ontzettend veel volk mee. Deze editie telde 23.162 lopers, waarvan 22.849 die ook effectief de eindmeet gehaald hebben. Het is zalig om door de verkeersvrije straten van Boston te stappen, en om te horen hoe de menigte alle lopers even enthousiast aanmoedigen. Bij de duizenden lopers zijn er een paar die toch een aparte vermelding verdienen. Zo zien we een hele groep militairen die de 42 km marcheren in hun veel te warme uniform, met een loodzware rugzak op de rug. De toeschouwers juichen hen nog harder toe dan de andere lopers, en voor het eerst sinds onze aankomst hoor ik een paar omstaander gemeend roepen "Support our troops". Verder zien we ook een achteruitloper, een loper zonder benen die ons op twee ijzeren protheses voorbijsnelde en een man verkleed als roze elfje (inclusief ballerina-rokje!). Een groepje jonge mannen snelt ons even later in badjas voorbij. Behalve hun sportschoenen hebben ze niets anders aan dan een peignoir en een douchekap, en in hun handen houden ze een badeendje en een schrobborstel. Ze hebben duidelijk een zware weddenschap verloren. Na een goed half uur wordt ons geduld eindelijk beloond: een loper die de Amerikaanse vlag bijheeft. Het zijn de eerste stars and stripes van de dag, en het zullen ook de laatste blijven. Alweer een cliché ontkracht. Meer dan twee uur aan een stuk zien we hoe lopers eruit zien na een tocht van meer dan 40 km. Terwijl wij van aan de zijlijn genieten van een kopje koffie, een jelly donut en een portie fried chicken, bedenken we hoe eenvoudig het er uitziet: zo goed als iedereen loopt ons gezwind voorbij, en bij de meesten kunnen we zelfs geen druppeltje zweet bemerken. Uiteindelijk slagen we er in onszelf er van te overtuigen dat wij ook in staat zijn om een marathon te lopen. Volgend jaar zijn wij nummers 22.850 en 22.851! Een half uur later komen we allebei puffend en zwetend terug, terwijl we snakken naar een verfrissende douche en een glas water. |
|||
gekke lopers
Het is superleuk om je blog te lezen! Zoals Fem al zei, het is precies of er een anneliesje op je schouder zit te vertellen :)
Wij zijn zondag een dagje naar londen geweest, waar er ook een marathon plaatsvond. Verschillende lopers deden er ook heel erg hun best om op te vallen, volgens mij gaan daar vele weddenschappen mee samen. We moesten zo'n halfuur wachten om een straat te kunnen oversteken en zagen in die tijd spiderman, batman, 2 neushoorns (die pakken zagen er superzwaar uit!), een man met een strijkplank op zijn rug en verschillende fluo gele of roze tutu's passeren (altijd bij mannen), soms compleet met pipi-langkous-pruik.
Rare mannen, die lopers...
Ik ben al benieuwd naar jullie volgend avontuur!
groetjes
trijn
Oudste marathon ter wereld
Hey Annelies,
Ik lees telkens met veel plezier over jullie wedervaren in Boston en kijk er al stevig naar uit om binnenkort een weekendje met jullie te komen doorbrengen.
Toch wilde ik even suggereren dat de Boston Marathon misschien toch niet de oudste ter wereld zou zijn. Rond het jaar 490 VC zou ene Phidippides zich in het oude Griekenland al eens aan de 42km hebben gewaagd (de weg van Marathon naar Athene).
groetjes en tot binnenkort,
T.
I knew it!
Ik dacht bij het lezen van deze post: "Wedden dat er één of andere pilaarneuker iets gaat commenten over Marathon - Athene" :-P
Verdorie, daar heb je me.
Verdorie, daar heb je me.
Wij kijken er ondertussen ook al naar uit om jullie hier te verwelkomen, en om te horen wat er reilt in zeilt in het Gentse.
Is er trouwens niemand van jullie die een blogje kan schrijven over het leven in Gent, zodat wij ook op de hoogte blijven van wat jullie allemaal uitsteken?
Tot over een week of twee!
Annelies