Dag 5: Sneeuw- en maanlandschappen

Na een deugddoende nachtrust, worden we wakker in ons motelletje in Bryce, en we staan te popelen om aan de nieuwe dag te beginnen. Tot we buiten kijken. Onze trouwe vierwieler zit verstopt onder een laagje sneeuw, en er blijven maar witte vlokjes uit de lucht dwarrelen. Thomas en ik zijn helemaal in de war. Het is eind april, en we zitten het Zuidwesten van de USA, dat toch bekend staat als een woestijngebied… Vreemd.

Onze Kia in de sneeuwOnze Kia in de sneeuwEen korte zoektocht op het wereldwijde web leert ons dat het in Bryce waarschijnlijk de hele dag zal sneeuwen, maar dat we in lager geleden gebieden regen mogen verwachten in plaats van sneeuw. Van zodra we Bryce achter ons laten, duurt het niet lang voor we inderdaad onder de sneeuwgrens belanden, en in geen tijd spoelt de regen alle sneeuw van onze auto.

Scenic Byway 12Scenic Byway 12Vandaag gaan we naar Capitol Reef National Park, en we kiezen voor de mooiste route in plaats van voor de kortste. Van Scenic Byway 12 wordt gezegd dat het een van de mooiste routes ter wereld is, en dergelijke gedurfde uitspraken willen wij natuurlijk zelf empirisch onderzoeken. We moeten onmiddellijk toegeven dat het best mooi en aangenaam rijden is, maar de hoge verwachtingen worden toch niet helemaal ingelost.

Ook in de regen blijven we lachenOok in de regen blijven we lachenEven later krijgt ongelovige Annelies ongelijk: het stuk van de route tussen Escalante en Boulder is ronduit prachtig. We rijden hier in een erg gevarieerd landschap, met op bepaalde stukken zowat om de 100m een scenic stop. Hoewel het nog steeds aan het regenen is, stoppen we zowat elke keer, gewoon omdat het landschap zo mooi is.

Capitol ReefCapitol ReefNadat we Boulder voorbij zijn, neemt de zichtbaarheid jammer genoeg snel af. We rijden nu weer door een winterwonderland met mooie sneeuwlandschappen, maar de wolken hangen zo laag dat we soms nog geen 100 m verder kunnen kijken. Jammer genoeg begint het ook opnieuw te sneeuwen, waardoor de zichtbaarheid nog verder beperkt wordt. Wij rijden zo traag en voorzichtig mogelijk de berg op, en schrikken ons een hoedje wanneer uit de tegenovergestelde richting een strooiwagen naar beneden komt gedonderd. Die mens is het hier duidelijk gewend, en wij zijn hem enorm dankbaar, want ondanks de stapels sneeuw aan de kant van de weg, is de straat volledig vrijgemaakt.

Vreemde kleurenVreemde kleurenNadat we de bergen en de sneeuw achter ons kunnen laten, zijn we bijna onmiddellijk in Torrey, onze eindbestemming voor vandaag. Voor we naar Capitol Reef vertrekken, doen we ons nog te goed aan een heerlijke burger bij Slacker’s, en daarna is het tijd om ons derde Nationaal Park te gaan verkennen. Capitol Reef is een ruw stukje natuur, met alweer prachtige rotsen. Deze keer krijgen we een heel ander kleurenpalet: nadat we in Zion en Bryce alle tinten rood en oranje hebben gezien, krijgen we hier ook groenblauwige rotsen te zien.

Capitol Reef is veel minder een wandelpark dan de twee vorige, en het lijkt ons dan ook logisch om te beginnen met de scenic drive. Bovendien blijven we in onze auto lekker droog, want het is nog altijd aan het regenen. We rijden in een vallei, met vlak naast ons een indrukwekkende muur van veelkleurige rotsen.

Rots met gaatjesRots met gaatjesNa de scenic drive lijkt het erop dat het eventjes gestopt is met regenen, en we willen hier gebruik van maken om een korte wandeling te maken naar de Cohab Canyon. Na een steile klim komen we terecht op de imposante rotsmuur waar we eerder naast reden. Boven wandelen we een in een kloof, en de zichten die we hier te zien krijgen zijn weer zo anders dan wat we tot nu toe van het park gezien hebben. De rotsen zijn hier duidelijk gelaagd: dieprode stroken worden afgewisseld door beige stroken, en in de meeste rotsen zitten grote gaten. Op bepaalde stukken waar geen bomen staan, wanen we ons op een andere planeet.

Nog wat rotsenNog wat rotsenNadat we de twee uitzichtpunten over de vallei gedaan hebben, begint het opnieuw te regenen, en we beslissen om op het gemak terug naar de auto te wandelen en ons hotel te gaan opzoeken. Om 17u zitten we op ons kamertje, en wanneer we zien dat het weer gestopt is met regenen, beslissen we om toch nog maar eens terug te keren naar het park voor een tweede wandeling, de Hickman Bridge Trail.

Natuurlijke brug in Capitol ReefNatuurlijke brug in Capitol ReefHet eindpunt van deze wandeling is een coole natuurlijke brug. Omdat het ondertussen al wat later op de dag is, zitten we weer helemaal alleen aan de mooie brug, en we profiteren ervan om op het gemak te picknicken. Heel eventjes krijgen we zelfs het gezelschap van de zon, die zich voor het eerst vandaag laat zien.

Ondanks het mindere weer, vonden we ook ons derde nationale park een succes. Die Amerikanen hebben toch een aantal bijzonder mooie lapjes grond veroverd…