Echte natuurmensen in Grand Teton

Op onze tweede en laatste volledige dag Grand Teton, rijden we het park nog maar eens binnen via onze favoriete sluipweg. Na onze onverwachte ontmoeting met een beer gisterenavond, hopen we natuurlijk dat we deze keer even veel geluk zullen hebben. Het is ontzettend druk op het smalle baantje, en we zien opvallend veel toeristenbusjes van bedrijven als “Teton wildlife safari” of “Wyoming photography tours”. Echte wildlife spotters staan hier uren af te zien in de vrieskou, hopend op een ultieme actiefoto van een beer of een eland.

een moose!een moose!Ik ben niet goed in het spotten van wildlife, maar wel in het spotten van wildlife-spotters. Ik zie een fotograaf die half verstopt zit in de struiken, en zijn enorme telelens wijst recht naar een eenzame eland. We zetten onze auto dan maar langs de kant, en gaan voorzichtig een kijkje nemen. De eland staat op zijn gemak in een vijvertje te genieten van zijn ochtendbad. Hij neemt af en toe een frisse neus in het water, en als hij terug boven komt schudt hij wild met zijn kop.

MoosespottersMoosespottersJammer genoeg kunnen we niet lang in stilte van dit betoverende zicht genieten. Geparkeerde auto’s zijn hier een magneet voor andere amateurfotografen, en we krijgen steeds meer gezelschap. Terwijl wij op een veilige afstand bleven van de eland, waagt de rest van het publiek zich steeds dichter. We worden bijna vertrappeld door een kudde Aziaten met meer fotomateriaal dan ze kunnen dragen, en zij verpesten de magie van het moment.

Ze pikken met zijn allen de eerste rij in, waardoor wij geen foto’s meer kunnen nemen, en bovendien maakt elk knopje op hun camera zo veel lawaai dat het lijkt alsof ze met mitrailleurs aan het schieten zijn in plaats van met een fototoestel. Toch blijft onze mooie moose onverstoorbaar verder baden.

Leigh LakeLeigh LakeWij houden het voor bekeken, en zetten onze tocht verder, want er staat voor vandaag een lange wandeling op het programma. Ons doel is om langs drie meren te wandelen: Leigh Lake, Trapper Lake en Bearpaw Lake. Van zodra we de parking verlaten, is het schitterend wandelen: het is een relatief vlak pad, vlak naast het meer. De zon glinstert op het water, en doordat het zo goed als windstil is, zien we ook de bergtoppen gereflecteerd in het meer. Zalig!

Leuk wandelenLeuk wandelenHet is nog redelijk vroeg als we aan onze wandeling beginnen, en de eerste uren zien we veel meer dieren dan mensen. We hebben voortdurend het gezelschap van chipmunks en eekhoorntjes, ik zie voor het eerst een slang in het wild, en we zien verschillende hertjes. Alles bij elkaar komen we de eerste paar uren van onze wandeling misschien acht andere koppels tegen. Als we na vijf uur wandelen bijna terug aan de parking zijn, is dat wel even anders. Het loopt hier plotseling vol wandelaars die eruit zien alsof ze de plaatselijke AS Adventure leeggeroofd hebben. Bijna iedereen die het stukje van een kleine kilometer naar het eerste uitzichtpunt wandelt, heeft Nordic Walking Poles mee voor extra steun, een camelbak rugzak, een wandel-GPS en een cargobroek in camouflagekleuren. In dit gezelschap zien wij eruit als een stel armoedige hippies.

Als onze wandeling er op zit, vinden we dat een beetje rust verdiend hebben en daarvoor trekken we naar de Jackson Lake Lodge. Vanuit de lobby van deze lodge kan je kilometers ver kijken. We kiezen een een bankje met zicht op de herfstkleuren van de struiken in de vallei, met daarachter het meer dat ligt te blinken in de zon, en de gletsjers op de toppen van de Tetons. Jup, Grand Teton heeft de verwachtingen ingelost. Vanaf morgen is het aan Yellowstone om zich te bewijzen!