Zand kijken in Dubai

Onze aankomst in Dubai is heel stoffig. De zandstorm uit Abu Dhabi is hier duidelijk ook langs geweest, en van op onze boot kunnen we amper het havengebouw zien staan door al het zand in de lucht. Wij vinden dat eigenlijk niet zo heel erg, want vandaag hadden we een zandkijkdag ingepland. Wij mogen op jeepsafari in het woestijngebied rond Dubai, en hebben er bijzonder veel zin in.

In de woestijn...In de woestijn...We kiezen ons een coole jeep uit, en krijgen het gezelschap van vier andere cruisepassagiers en een professionele chauffeur. Na een lange rit over een saaie autostrade, rijdt onze chauffeur plotseling de berm in. Hij lost zijn banden, en daarna kan de pret beginnen. We scheuren door de woestijn, en genieten van het absolute niets om ons heen. Onze chauffeur geeft plankgas om de zandduinen te beklimmen, daarna zien we even de volledige wereld kantelen, en dan kunnen we aan de afdaling beginnen. Af en toe lijkt het alsof onze jeep gaat kantelen, en geregeld stuift het zand op tot boven mijn raampje. Vijf van de zes cruisers vinden het machtig leuk, maar een van de dames zit de hele tijd met haar ogen dicht te krijsen en te vragen of we al bijna beneden zijn. Dit is zo leuk dat het gerust een attractie in Ferrari World had kunnen zijn.

WaterpijpenWaterpijpenNa een half uurtje “Dune Bashing” is het tijd voor een korte pauze. Wij krijgen een drankje, en kijken hoe onze chauffeur een demonstratie geeft. Hij test nu echt wel de grenzen van zijn jeep, en bij zijn afdalingen lijkt het alsof hij helemaal wegzakt in het zand. Daarna brengt hij ons op een gezapiger tempo naar een kamelenboerderij waar we uitgebreid foto’s kunnen nemen van die vreemde beesten, en nog een paar zandduinen verder ligt het nomadenkamp waar we vandaag lunch krijgen.

Op een kameelOp een kameelZe zijn hier duidelijk gewend om Westerse toeristen te ontvangen. Het is een van de weinige plekken in de Arabische Emiraten waar je alcohol kunt krijgen (al is het Heineken), er is een waterpijptent waar ook dadels en thee geserveerd worden, en in nog een andere tent kun je henna laten zetten. Op de top van een steile zandduin ligt snowboardmateriaal voor dappere toeristen die de helling willen afglijden, maar ik heb alleen maar oog voor de kamelen. Naast het kamp liggen vier kamelen, en voor de rest van de groep goed en wel beseft wat er gebeurt, zitten Thomas en ik al op de rug van een van de beesten. Het is eventjes schrikken als zo’n kameel rechtstaat, maar daarna is het best een aangenaam ritje.

We krijgen een lekkere lunch met heerlijke baklava voor dessert, en als toetje krijgen we ook nog een teleurstellende buikdansdemonstratie. Voor we het goed en wel beseffen zit onze tijd in de woestijn er op, en moeten we al terug naar de onbeschaafde wereld.

Burj KhalifaBurj KhalifaOp de terugrit kunnen we in de verte een paar wolkenkrabbers onderscheiden, en dat wil zeggen dat het stof in de lucht langzaam maar zeker aan het verdwijnen is. Na een siesta op de boot gaan we al eens een kijkje nemen in het centrum van Dubai. Morgenvroeg hebben we tickets voor de Burj Khalifa, het hoogste gebouw ter wereld, en vandaag willen we al eens gaan kijken waar we precies moeten zijn. Het zal niemand verbazen dat we geen enkel probleem hadden om de juiste toren te vinden: hij steekt een dikke halve kilometer boven alle andere wolkenkrabbers uit. Pas als je aan de voet van de toren staat, besef je ten volle hoe hoog hij is.

We verlangen al om helemaal boven te staan, en duimen dat de laatste stofresten tegen morgenochtend ook verdwenen zullen zijn. Het enige dat we nu nog willen zien voor we gaan slapen, is de fonteinenshow. Aan de voet van het hoogste gebouw ter wereld, vlak naast het grootste winkelcentrum ter wereld (1200 winkels, een ijspiste en een indoor waterval), kan je iedere avond terecht voor de grootste fonteinenshow ter wereld. In Dubai zijn ze duidelijk fan van superlatieven. Om het half uur is het showtime, en de fonteinen dansen op het ritme van de muziek. Het is heel leuk om te zien, en de ideale afsluiter van onze eerste dag in Dubai.

buikdansen

tjiens, toevallig ook door een 40-jaar oude gezette vrouw? (kregen we met mijn vorig werk op onze nuchtere maag te verwerken in Tunesië)

Waarschijnlijk was het

Waarschijnlijk was het dezelfde, dat klinkt als een accurate beschrijving van de dame in kwestie.