Georgetown, Penang

Het centrum van Georgetown staat op de UNESCO werelderfgoed lijst, en dat verbaast ons niets. Van zodra we de haven uit wandelen, zijn we omgeven door mooie gebouwen. De Clock tower, Fort Collins, het stadhuis en het gemeentehuis zijn stuk voor stuk de moeite waard.

Het fort in GeorgetownHet fort in GeorgetownEr zijn ook een paar bezienswaardigheden die net buiten het centrum liggen, dus gaan we op zoek naar een taxi. In alle reisgidsen wordt aangeraden om in Maleisie enkel voor officiele taxi’s met een meter te kiezen, omdat je als Westerse toerist anders nooit een goede prijs kunt krijgen. Wij stappen in een van de officiele taxi’s, maar als we aandringen om de meter te gebruiken smijt de chauffeur ons zonder pardon uit zijn auto. Ook de volgende twee chauffeurs weigeren de meter te gebruiken, dus uiteindelijk betalen we veel te veel voor een kort ritje naar de Thaise en Burmese tempels.

De ingang van de Burmese tempelDe ingang van de Burmese tempelDe twee tempels liggen vlak tegenover elkaar, en kunnen ons allebei bekoren. De Burmese tempel heeft een van de grootste liggende boeddhabeelden ter wereld, en de Thaise is gewoon schitterend versierd, met overal gouden torentjes. In deze fase van de wereldcruise hebben heel wat mensen tempelvrees gekregen na een overdaad religieuze gebouwen in alle Aziatische steden, maar wij kunnen er maar niet genoeg van krijgen.

Een stukje van Kek Lok SiEen stukje van Kek Lok SiOp een half uurtje rijden van de stad ligt Kek Lok Si, de grootste Boeddhistische tempel van Zuid-Oost Azie. We vinden een taxichauffeur die ons voor een verrassend laag bedrag helemaal naar de hoofdingang van de tempel brengt, en onze mond valt net niet open van verbazing. Het is een tempelcomplex in Chinese stijl, met ontelbaar veel paviljoentjes, pagodes en lampionnen. Net als in China is alles heel gedetailleerd beschilderd in opvallend rood, groen en blauw. Een lift brengt ons helemaal naar boven, waar een 37 meter hoog standbeeld staat, en waar we een geweldig uitzicht hebben over Georgetown. We zijn zowat de enige niet-Aziaten in het hele tempelcomplex, en we kunnen niet geloven dat P&O geen enkele excursie naar Kek Lok Si aanbiedt.

Wierook voor gevorderdenWierook voor gevorderdenOnze vriendelijke chauffeur brengt ons terug naar het centrum van Georgetown, en we eindigen ons bezoekje met een wandeling door Pitt Street voor nog meer religieuze gebouwen. We zien een Chinese tempel verstopt in het oudste deel van de stad, een Moskee, een schattig wit kerkje, een verdacht lege hindu tempel, en een boeddhistische tempel waar gelovigen wierookstokken van anderhalve meter aan het opstoken zijn.
Daarna vinden we dat we genoeg gewerkt hebben voor vandaag. We keren terug naar de boot om te bekomen van een uitzonderlijk drukke week. We hebben zes havens in zeven dagen bezocht, en kijken nu uit naar twee zalige zeedagen om de batterijen weer op te laden. We hebben het verdiend.