Bezoek aan Harvard

Zaterdagnamiddag besluiten we om van het mooie weer te profiteren, en een wandeling te maken naar die andere grote universiteit in Cambridge. Op onze tweede dag in Amerika waren we al van plan om eens tot aan Harvard te wandelen, maar bij gebrek aan een degelijke kaart zagen we ons genoodzaakt deze toch uit te stellen (lees: we zijn verdwaald).

Ondertussen hebben we ontdekt dat de oudste universiteit in de VS op 20 minuutjes wandelen van ons studiootje ligt: als we gewoon naast de Charles blijven stappen, komen we er vanzelf.
Het is een zalige wandeling: we zijn goed ingeduffeld waardoor we geen last hebben van de koude en volop kunnen genieten van het winterse zonnetje en het mooie decor. Als we ons omdraaien zien we de wolkenkrabbers van Boston, naast ons ligt de helderblauwe rivier, en voor ons doemen de torentjes van Harvard op.

Harvard is een stuk ouder dan MIT, en dat merk je in de eerste plaats aan de gebouwen. Terwijl de campus van MIT vol experimentele bouwsels staat, is Harvard een stuk statiger: de degelijkheid spat er van af.

Tijdens onze wandeling over de campus, wanen we ons plots in hartje Rome wanneer we een constructie zien die verdacht hard lijkt op het colosseum.
Het blijkt echter “gewoon” om het sportveld van Harvard te gaan.

Het sportstadion van HarvardHet sportstadion van HarvardWanneer we het stadion naderen, worden we steeds vaker voorbijgesneld door groepjes lopers, en uit de logo’s op hun sportoutfits blijkt dat ze afkomstig zijn van universiteiten over het hele land.
Er is duidelijk een interuniversitair toernooi aan de gang, maar wij trekken ons niets aan van alle drukte, en zetten onze wandeling verder.

Harvard is een van de meest prestigieuze instellingen ter wereld, en de universiteit is één van de acht leden van de elitaire Ivy League. Maar liefst acht presidenten van de VS (waaronder Obama) hebben les gevolgd op de campus waar wij nu vrolijk aan het rondwandelen zijn, en enkele proffen die hier les geven, hebben thuis een Nobelprijs in de kast staan.

Wanneer we op Harvard Square aankomen, stellen we vast dat de winkel met Harvard gadgets nog nét iets uitgebreider is dan die van MIT. Ze verkopen er werkelijk alles: bierpotten, cheerleader pompons, golftassen, dassen, pyjama's, stoelen, klokken, sigarendoosjes en ga zo maar verder.

Ik bedenk dat heel wat van die zaken wel erg mooi zouden passen in onze woonkamer.
Zou een postdoc aan Harvard niets voor Thomas zijn?