De ontdekking van de bibliotheek

Nu ik Harry Mulisch’ hemel ontdekt heb, zit ik door mijn voorraad literatuur en wordt het dringend tijd om de lokale bibliotheek eens te verkennen. Ik zet Thomas af aan The Broad, en ik geef de metro een tweede kans. 10 rustige minuutjes later stap ik de Boston Public Library binnen.

Op het internet kon ik al lezen dat Boston de grootste publieke bibliotheek in Amerika heeft, maar ik ben absoluut niet voorbereid op wat ik te zien krijg: de inkomhal is overweldigend mooi. Twee leeuwen houden beneden de wacht, en een marmeren trap omringd door levensgrote schilderijen leidt me naar een grote zaal vol beeldhouwwerken en een gigantische leeszaal.

En dit is nog maar de inkomhal...En dit is nog maar de inkomhal...Ik ben zwaar onder de indruk van het gebouw, maar waar hebben ze in hemelsnaam al hun boeken verstopt? Tijdens mijn zoektocht naar de boekenafdeling stuit ik op een tentoonstelling, twee restaurants, een gezellig binnenkoertje met een mooie fontein, een gouden lift en een afdeling met oude manuscripten, waar ik gelukkig een pijltje vind naar de “General Library”.

Nu ik de afdeling fictie gevonden heb, begint het moeilijkste werk. De bibliotheek herbergt meer dan 15 miljoen boeken, en met mijn splinternieuwe pasje kan ik tot 75 boeken in één keer meenemen. Waar begin je in hemelsnaam te zoeken in zo’n immense collectie? Ik zie door de bomen het bos niet meer en slenter een beetje doelloos rond tussen de hoge rekken.

Ik ontdek een kast vol Chinese boeken, en zie dat er even verder ook Tjechische en Deense werken staan. Ik wandel nog even verder, en plots sta ik naast een rek Nederlandstalige literatuur. Ik ben razend benieuwd welke klassiekers een plaats veroverd hebben in deze bibliotheek, en bestudeer de collectie.

Mijn verbazing over de aanwezigheid van Nederlandstalige boeken maakt plaats voor verbijstering wanneer ik de titels overloop. Het rek staat vol stationsromannetjes met veelzeggende titels als “Gedenkwaardige nacht” en “Dronken van verlangen”. Daarnaast is er ook nog een afdeling met alle avonturen van De Cock (met C-O-C-K), en ik vraag me af wat Baantjer heeft dat Mulisch mist.

De leeszaalDe leeszaalNet wanneer ik de hoop dreig op te geven, zie ik een verdwaald werk van Claus. Een grondige analyse van het volledige rek leert mij dat de snode bibliothecaris hier en daar literaire werken verstopt heeft tussen de erotische verhaaltjes. Naast Claus ontdek ik ook de bekendste werken van onder andere Gerard Reve, Jeroen Brouwers, en Arnon Grunberg. Enigszins gerustgesteld keer ik terug naar de Engelse fictie.

Ik heb zin in een ontspannend verhaal en op aanraden van Sophie beslis ik om toe te geven aan de hype: ik wil mij verdiepen in de avonturen van Edward en Bella in de Twilight serie. De bibliothecaresse deelt mij mee dat ik even geduld zal moeten hebben: alle boeken zijn momenteel uitgeleend, maar ze kan mij wel op de wachtlijst zetten als ik dat wil.

Nadat de vriendelijke dame mijn naam in het systeem heeft ingevoerd, zegt ze doodleuk dat ik nummer 141 ben op de lijst. Aangezien iedereen de boeken drie weken mag houden, is het duidelijk dat ik de boeken niet meer te pakken zal krijgen tijdens mijn verblijf in Boston. Ik leg uit dat mijn naam onmiddellijk weer geschrapt mag worden, maar ze verzekert mij dat het minder dan een maand zal duren voor er een exemplaar beschikbaar is. De bibliotheek beschikt immers over 120 kopieën van dit ene boek.

Ik kuier op mijn gemak verder, en een half uurtje later verlaat ik de bibliotheek met twee dunne boekjes. Want hoe minder boeken ik meeneem, hoe eerder ik kan terugkeren naar dit wondermooie plekje.

Dag Anneliesje en dag Thomas

Dag Anneliesje en dag Thomas :)!

Het is fantastisch om te lezen hoe super het ginder met jullie gaat. Annelies, ik wist dat je een talent had om mijn gekrabbel en poging tot algemeen nederlands te corrigeren (remember, de thesisshit van vorig jaar). En wel, nu heb ik nog eens iets nieuws ontdekt: ja miss, je hebt schrijftalent. Ik heb de laatste tijd afgevraagd welke jobs je ginder zou kunnen doen ginder. Ik dacht zo aan: hamburgers serveren, aan rijkeluiskind franse bijles geven, gidsen, .. Maar nu heb ik het: Annelies, wordt de nieuwe Carrrie Bradshaw van Boston. Beging een krantenblogje ofzo (zo lijk in runaway bride).. 'le petit belge' (ale het thema laat ik aan jou over).

Ok ik geef het toe, ik zit volop in mijn 'sex ant the city period'-dvd period en ik romantiseer misschien weer veel te veel... Maar je weet nooit hé en als het niet lukt, wij Belgjes, kijken met alle plezier uit naar je blog!

Meid, tis heerlijk om te lezen.

Kus
Char

Dag Annelies, dag Thomas, al

Dag Annelies, dag Thomas,

al zeven jaar reis ook ik zowat Europa rond, maar wat jullie nu meemaken, daar kan ik enkel maar van dromen. Ik hoor dat jullie ontdekking van de USA, met vallen en opstaan gebeurt, met verwondering en zaken die men op tv toch wel al kende, ...

Het is voor mij heel leuk om te lezen wat er zo allemaal gebeurt daar, al heb ikzelf dit seizoen niet al te veel tijd, ik zal proberen om er toch wat te vinden, zodat ik die vele leuke verhaaltjes kan lezen.

Ondertussen zit ik nog altijd in de Franse Alpen, Les Deux Alpes, waar het vandaag heel mooi, warm, zonnig weertje was, een ideale skidag dus ...
Verder verloopt voor mij alles zeer goed, een prachtig seizoen, met toffe collega's, in een mooi dorp, met toffe mensen die we alweer leren kennen!

Ik denk dat dit voor jullie ook wel het geval zal zijn.

Misschien als mijn vakantieperiodes het toelaten, zou een tripje Boston wel niet mistaan, we zien wel,

Vele groetjes van mezelf, en ik zal ze ook maar doen voor mijn ouders, want de dag dat ze ontdekken dat ze je kunnen schrijven, ben je misschien al terug in Belgie

Groetjes

Dieter