Sensationeel Sydney

Er zijn niet veel dingen waarvoor je mij om 5u30 uit mijn bed mag schoppen, maar voor onze aankomst in Sydney maak ik graag een uitzondering. De kapitein laat ons weten dat het na al die jaren nog steeds zijn favoriete haven is, en zelfs de Australische passagiers die al heel hun leven in de stad wonen, zetten de wekker op een onmogelijk uur om niets van de pret te missen. We kunnen hen geen ongelijk geven want het is ronduit geweldig om de zon te zien opkomen van achter de beroemde Sydney Opera, en om de “Coat hanger” brug steeds groter te zien worden naarmate we de stad naderen. De Aurora staat vandaag geparkeerd tussen deze twee iconische monumenten, knal in het centrum van de grootste en ongetwijfeld mooiste stad in Australie. Er zijn minder leuke manieren om aan je dag te beginnen.

Klaar voor SydneyKlaar voor SydneyNa onze spectaculaire start vrezen we dat de rest van Sydney alleen maar kan tegenvallen, maar we ontdekken al gauw dat de stad nog zo veel meer te bieden heeft. We wandelen door The Rocks, vol leuke bars en winkeltjes. In Circular Quay vinden we het ene leuke terrasje naast het andere, en dan staan we plots aan de voet van het spectaculaire operagebouw zelf met de typerende witte golven.

We wandelen er eens rond, piepen voorzichtig binnen, en zien dat er niemand staat te wachten om kaartjes te kopen. Vijf minuten later zijn Thomas en ik de trotse eigenaars van twee ticketjes voor de avondvoorstelling van “The Magic Flute”, een van ’s werelds bekendste en meest toegankelijke opera’s. Wij gaan vanavond naar de opera!

Kijk! Mijn vinger staat scheef!Kijk! Mijn vinger staat scheef!Ik huppel de trappen van het operagebouw af, en loop op wolkjes de Botanische Tuinen in. Central Park in New York mag beginnen te wenen, want het valt helemaal in het niets bij wat de Australiers hier verwezenlijkt hebben. De Botanische tuinen zijn schitterend onderhouden, en het is een waar pretpark voor vogelliefhebbers. Wij zien de grootste vogels die ik ooit heb gezien zomaar rondwandelen bij een meertje in het park. Felgekleurde kaketoes, een vreemde soort vogels met een abnormaal lange bek, een enorme collectie papegaaien, ... Allemaal midden in het centrum van deze grootstad.

Thomas bij de operaThomas bij de operaNaast de fantastische vogels en planten, heeft het park nog een andere troef. Dit is een van de weinige locaties waar je een foto kunt nemen van het Operahuis en de brug zonder dat je een breedhoeklens nodig hebt. Als je geluk hebt komen er ook nog een paar zeilbootjes voorbijvaren. Wat een geweldige plek!

Jammer genoeg hebben we maar 1 dag voor Sydney, dus moeten we verder. Op onze wandeling door het centrum spotten we heel wat mooie gebouwen (de bibliotheek, het ziekenhuis, het parlement, Queen Victoria Building, St Mary’s Cathedral, ...) een uitnodigend groen parkje (Hyde Park) en een winkelstraat waar ik twee weken zou kunnen spenderen. Het bijzonderste hoekje dat we tegenkomen, is evenwel Darling Harbor.

Zonsopkomst in SydneyZonsopkomst in SydneyDit kleine haventje is voor mij een utopie van een grootstad. In dit autoloos stukje Sydney vind je niet alleen de nodige winkels en restaurants, maar ook leuke picnicplekjes, fonteinen om in te spelen, grasweides om van de zon te genieten en leuke speeltuintjes vol waterspelletjes. Wie te lui is om alles te voet te verkennen, kan via de monorail of het trolley-treintje een goed beeld krijgen van de haven. Ik moet eerlijk bekennen dat ik Sydney zwaar onderschat had. De stad is zo veel meer dan de brug en de opera.

Twee monumenten voor de prijs van eenTwee monumenten voor de prijs van eenNa onze lange stadswandeling, keren we terug naar het schip voor een vroeg diner en een aperitiefje op het dek, voor we naar de opera trekken. Het blijkt een heel plezante voorstelling. De regisseur heeft duidelijk een goed gevoel voor humor, iedereen op het podium zingt en danst er op los, en wij genieten van dit spetterende spektakel vanuit het mooiste operagebouw ter wereld.

Na een avondje operaNa een avondje operaAls het er op zit, wandelen we terug naar onze boot door een bijzonder levendig Circular Quay. Alle leuke terrasjes die ik vanmorgen gezien heb zitten stampvol, en overal zijn goedgemutste Aussies het weekend aan het inzetten. Van op het bovendek genieten we met een cocktail in de hand na van een superleuke dag. We blijven zitten tot de kapitein onze drijvende woonplaats veilig de haven uit gemanoevreerd heeft, en het Operahuis en de beroemde brug langzaam maar zeker in de verte verdwijnen.