Prefroshkes

Donderdagnamiddag sta ik samen met mijn medestudenten te wachten op de professor, en ik hoor hen vol enthousiasme spreken over het komende weekend. Voor zaterdag wordt voorspeld dat de temperatuur voor de eerste keer dit jaar boven de 20°C zal uitstijgen, dus ik kijk er ook naar uit om samen met Thomas leuke dingen te doen. Toch is het weer niet de voornaamste reden voor de uitgelatenheid van mijn klasgenoten. Zij hebben het over CPW en Prefroshkes. Excuseer?

Dit weekend is het Campus Preview Weekend (CPW dus), drie dagen vol activiteiten waarin de toekomstige studenten (Prefrosh Students) kennis kunnen maken met het leven aan MIT. Ze mogen logeren bij ouderejaars, en krijgen de kans om definitief te beslissen of MIT iets voor hen is of niet.

Als de les gedaan is, wandel ik op het gemak naar huis terwijl ik me afvraag hoe het mogelijk is dat ik nog niet in de gaten had dat er dit weekend iets speciaals te gebeuren staat. De campus hangt vol ballonnen en wegwijzers, en aan het Student Center hangt een spandoek om de MIT families te verwelkomen. Op het podium staat er een bandje te soundchecken, en ondertussen ligt het grasplein vol jonge mensen die gespannen toekijken naar alle activiteiten die zich rondom hen afspelen.

Een Jell-O FightEen Jell-O FightOp vrijdag gaan de festiviteiten helemaal van start. Over de campus schalt luide muziek, en van overal komt de geur van eten ons tegemoet. Alle verenigingen die op een of andere manier aan MIT gelinkt zijn, proberen om tijdens CPW zo veel mogelijk Prefroshkes aan te te trekken. Hiervoor maken ze gebruik van een beproefde methode: gratis eten uitdelen. De toekomstige studenten trekken het hele weekend over de campus, het activiteitenplan in het ene hand, en een vettige hamburger in de andere. Zo trekken ze van dorm tot dorm op zoek naar gratis eten, gadgets en activiteiten.

Er is voor elk wat wils: een Jell-o gevecht, een karaokewedstrijd, een a capella optreden of een bijbelstudie; op de campus vind je het allemaal. Ondertussen loopt Tim the Beaver, de MIT mascotte, in ware pretparkstijl over de campus om de nieuwe studenten te begroeten.

Tim The BeaverTim The BeaverOok de ouders van toekomstige studenten worden dit weekend verwelkomd, en de meeste Prefroshkes lijken hier niet echt mee opgezet. De 18-jarigen proberen allemaal om er uit te zien als volleerde MIT-studenten, en dat lukt niet echt met een trotse moeder aan de arm, die enthousiast probeert om een foto te bemachtigen van haar zoontje met Tim the Beaver.

De Coop, waar je MIT-gadgets kunt krijgen, doet dit weekend gouden zaken. Zowat alle nieuwelingen kopen dit weekend een MIT t-shirt of trui, in de hoop er zo uit te zien als een ervaren student. Uiteindelijk loopt bijna iedereen rond met een trui of t-shirt voorzien van een opvallend logo, en daardoor is iedereen opnieuw verdacht. Overal proberen groepjes échte studenten de Prefroshkes te ontmaskeren.

Gelukkig heeft Thomas vandaag zijn trui aan van The Broad Institute, en hier weet iedereen wat dat wil zeggen: die kerel is minstens een Graduate Student. Thomas staat dus boven alle verdenking, en ik hang stevig aan zijn arm in de hoop dat niemand zich vragen stelt bij mijn status.
Had ik ook maar een MIT trui...