The city of blinding lights

Ons tweesterrenhotelletje in Queens is het eerste hotel in de States waar wij verblijven dat gratis ontbijt serveert. Op de website stond dat het zeer beperkt was, maar wij eten ons buikje rond met bagels en donuts. Meer moet dat niet zijn. Daarna vertrekken we voor een tweede dag vol citytripplezier. Omdat we gisteren alle drie veel te koud hadden, nemen we vandaag unaniem de beslissing om onze pyjama stiekem onder onze kleren aan te houden.

Cool beeld aan de UNCool beeld aan de UNHet plan voor vandaag is om de dag te beginnen met een boottochtje naar Liberty en Ellis Islands. We ruilen onze vouchers bij een vreemde kwast in Battery Park die het verschil tussen Belgium en Berlin maar niet lijkt te snappen. Het duurt even voor we hem ervan kunnen overtuigen dat België een afzonderlijk land is, en dat wij echt geen Duitsers zijn. Wanneer we de wachtrij aan de ferry zien, besluiten we om onze dagplanning toch om te gooien. De rij die er nu staat is langer dan de voorziene hekkens, en volgens de vriendelijke bediende wordt het in de loop van de dag alleen maar erger. Dat wil zeggen dat we morgen nog vroeger zullen moeten opstaan…

In plaats van op de boot, springen we dan maar op de bus voor een rondje door Brooklyn. Thomas en ik maken de fout om te gaan zitten op de vaste stoelen van de gids, en als hij even later hoort dat we in Baaahstaahn wonen, heeft de man het helemaal op ons gemunt. Als rasechte New Yorker is hij het aan zichzelf verplicht om alles wat uit Boston komt belachelijk te maken, en als Thomas toegeeft dat hij een PhD heeft roept hij voor heel de bus “Oh, doctah doctah, please feel mah pulse!”. Gelukkig heeft mijn man een goede repliek klaar: “Da’s nergens voor nodig. You’re too loud to be dead”. Daarna laat de gids ons gelukkig eventjes met rust.

Tijdens de tour door Brooklyn probeert hij er een soort interactief spelletje van te maken, maar hij is te luid en niet grappig genoeg om entertainend te zijn. Het is leuk om eens door Brooklyn te rijden, maar eigenlijk is er helemaal niet zo veel speciaals te zien. De rest van ons verblijf zullen we het dan ook bij Manhattan houden.

Hele lange straatHele lange straatAls de tour er op zit, nemen we de hop on hop off terug richting uptown. Deze gids is een stuk aangenamer om naar te luisteren, en bovendien is het hier gewoon een stuk interessanter. Op de bus krijg je er pas echt een idee van hoe immens lang de avenues hier zijn. Door het roostersysteem van de straten en het heldere weer, kunnen we van op het midden van de kruispunten in vier richtingen het uiteinde van het eiland zien. Behoorlijk cool.

Aan het gebouw van de UN stappen we van de bus, en via het Chrysler Building en het Centraal Station wandelen we naar de bibliotheek. De vorige keer dat we hier waren, was de bibliotheek gesloten, dus nu wil ik er zeker eens binnenwippen. Al is het maar om te kijken of de bib in New York de vergelijking met mijn mooie Boston Public Library kan doorstaan. De façade van de New Yorkse bibliotheek is in ieder geval minstens even indrukwekkend, met de twee grote leeuwen en de klassieke zuilen. Hoewel de binnenkant ook zeker niet lelijk is, blijft Boston voor mij met voorsprong de mooiste.

Vrolijk trio on top of the RockVrolijk trio on top of the RockDe volgende stop is het Rockefeller gebouw, waar we van op de “Top of the Rock” mogen neerkijken op de rest van New York. Thomas en ik waren hier al eens eerder in 2009, en net als toen hebben we ook nu weer immens veel geluk. Het is zo kalm dat we onmiddellijk in de lift kunnen stappen, en boven kunnen we genieten van een volk- en wolkloze omgeving. Ik begin weer te huppelen van plezier, en mijn hoofd is te klein voor de glimlach op mijn gezicht. We nemen de tijd om uitgebreid rond te kijken, en rusten even uit op een bankje. We zitten helemaal uit de wind, en met de zon op ons gezicht krijgen we zelfs even het gevoel dat het vandaag een warme zomerdag is.

Wanneer we weer op de grond staan, willen de twee grote kinderen in mijn gezelschap de Legowinkel binnen. Thomas zou de hele winkel wel willen plunderen, maar we nemen er genoegen mee om te kijken naar de coole bouwwerken doorheen de winkel. Mijn favoriet is een grote draak die zich doorheen de volledige winkel slingert.

De legodraakDe legodraak Bij ons excursiepakket zit ook een cruise rond de skyline van New York, dus dat is onze volgende bestemming. Het is eventjes doorstappen, maar uiteindelijk zijn we net op tijd aan de haven. Naast ons kleine bootje ligt een groot vliegdekschip dat vol leuke speeltjes staat, en ook nu weer lichten de oogjes van mijn compagnons op. Thomas somt trots de namen van alle vliegtuigen op, maar zijn zus is daar niet zo mee bezig. Zij laat weten dat ze het leuker vindt om ermee te vliegen dan om erover te lezen. Tja, daar heeft Thomas niet van terug natuurlijk.

De boot is puur genieten. We zien de skyline van uit alle mogelijke richtingen, en varen ook eens vlak langs het Vrijheidsbeeld. Twee uur lang worden we verwend met een prachtig uitzicht, de zon op ons gezicht, en leuke verhalen van de gids. De Circle Line Cruise is zeker een aanrader voor iedereen die New York bezoekt en zijn voeten een paar uur rust wil gunnen.

Op de bootOp de bootOnze laatste activiteit van de dag is de lichtjestour: een tocht door Manhattan en Brooklyn by night. Omdat we sinds vanmorgen bijna niets meer gegeten hebben, nemen we eerst nog de tijd om een voedzaam diner bijeen te sprokkelen. In de Duane Reade voorzien we onszelf van een gezonde portie chips, koekjes en snoepjes voor we op de bus stappen. Die zit al goed vol, en er zijn alleen nog plaatsen vrij op de laatste rijen van de bus. De bus heeft geen achterraam, dus van zodra we beginnen te rijden wordt het bijzonder fris en zijn we heel blij met ons extra pyjamalaagje onder onze kleren. Het grote voordeel van onze zitplaatsen is dat wij dankzij de open achterkant de lichtjes rechtstreeks kunnen zien, in plaats van door een vuil raam.

Times Square is erg leuk om ’s avonds te zien, net omdat er door de vele neons nog altijd evenveel licht is als overdag. Nog leuker is het zicht van op de Brooklyn Bridge. Bij het buitenrijden van Manhattan zijn wij de enigen die achterom kijken, en onze timing blijkt perfect. We worden beloond met een onvergetelijk zicht op de stad: we krijgen de finale te zien van een spectaculair mooie zonsondergang. Net wanneer wij over de brug rijden, zien we de felrode avondgloed langzaam veranderen van kleur tot de nacht helemaal gevallen is over de stad. Wij worden er helemaal stil van, en kunnen niet geloven dat de 30 andere mensen in onze bus de hele tijd voor zich uit keken. In Brooklyn zelf maken we een korte stop met zicht op de verlichte skyline. Het is best een mooi zicht, maar stiekem lachen wij in ons vuistje met onze busgenoten die nu allemaal hun fototoestel uithalen, terwijl ze het hoogtepunt van de show gemist hebben.

Ondanks de kleine tegenvallers van deze voormiddag, is het een dag geworden om in te kaderen. Morgen nog eens!